Skrivet om Parafilier

Skrivet om Parafilier

Varför blir en del perversa? Sexologen John Money menar att samhället skapar perversionerna. Är det verkligen så? Läs vidare om du vill veta.

Vår kultur får ta ansvaret för att en del människor lever med en starkt avikande sexualitet, hävdar professor John Money. Med exempel från egen praktik belyser han de mekanimer som träder i kraft när ”perversioner” skapas. Sexualiteten låter sig inte kuvas. Kan den förenas med kärlek?

De som är positiva till sex önskar sig en positiv sexualitet, en sexualitet som främjar kärleken mellan människor. Vi önskar oss en kärlek som kombinerar vällust och otämjd sex med kärlek.

Runt omkring oss ser vi emellertid att det samhälle som idealiserar kärleken, skäms av sexualiteten. Sexualiteten upplevs som en allt för rå och okontrollerbar drift, den måste behärskas.

”För att understyka denna inställning pekar ledande, sexualfinetliga krafter i samhället på nedbrytande sexuella perversioner, sexuellt våld och sexuella övergrepp. Fenomen som fullständigt raserar människors liv. Vår kultur har alltid haft den inställningen att sexulaiteten måste kontrolleras. Därför kommer en liten grabb som på barns vis hämningslöst spatserar omkring och visar fram sin ståfräs, tex med andra barn eller på en badstrand, att orsaka en väldig uppståndelse. Om mamman är en helt enkel individ, blir hon rasande, ger ungen stryk eller något annat straff för att han har en penis som är hård. Hur tror du pojken kommer reagera? Det finns inte mer än två möjliga utvägar efter en sådan händelse: Antigen blir han livrädd för sitt eget kön, impotent eller fullständigt ur stånd till att etablera ett erotiskt förhållande. Ironiskt nog blir han på sätt och vis samhällsnyttig eftersom han då kontrollerar sexualiteten fullständigt. Och med högsta sannolikhet kommer han vilja gifta sig med en ”madonnalik” kvinna som inte har några önskningar om att utsätta sig för ”erektioner”. De kommer att sträva efter att få barn, sträva efter att bli lyckliga, med den fria, livsbejakande sexualiteten kommer alltid att saknas i deras förhållande. Och den energi han använder för att undertrycka sina sexuella impulser kunde ha utnyttjats till något mer kreativt.

Men pojken kan också bli både rasande och rädd. Viljestark, kan han bestämma sig för att detta är härligtoch jag gör det så ofta jag vill! All hans energi sätts in för att dyrka denna enda form av lustkänsla. Efter hand som pojken blir könsmogen, visar det sig att han endast kan få erektion genom att visa fram sin penis- att bryta mot reglerna. Han blir blottare- för det enda soom kan göra penis styv är hoppet om att framkalla panik, avsky och ilska.

Med andra ord är vi inne i en ond cirkel: Sexualångesten och samhället skapar de perversioner som rättfärdigar undertryckandet av all sexualitet.

olika parafilier

Aktrotomofili
Från grekiskans:akron-det yttersta, tomé-ett hugg och fili-kärlek. En akrotomofil blir sexuellt upphetsad av stumparna hos en partner med amputarade ben eller armar.

Exhibitionism
Från latinets: exhibere-att visa fram, ställa ut. Man är avhängig att visa fram könsorganen och skapa en raktion av rädsla, avsky etc hos främmande människor för att uppnå sexuell tillfredställelse.

Frottörism
Från franskans: frotter- att gnida. Man gnider sig och speciellt könsorganen mot vilt främmande människor, i köer, på överfulla bussar etc. Detta är förutsättningen för att få orgasm.

Gerontofili
Från greksiakns:geras-hög ålder och fili. Man kan endast sexuellt vara tillsammans med en partner som man åldersmässigt skulle kunna vara barn eller helst barnbarn till.

Hybristofili
Från grekiskans:Hybridzein- övergrepp/övermod och fili. Man tänder sexuellt på att vara tillsammans med en partner som har begått en allvarlig förbrytelse och som har suttit i fängelse. Den som är hybristofil kan också förleda partnern till att bli förbrytare.

Krematistofili
Man blir sexuellt upphetsad av att behöva betala pengar för sexuell samvaro eller bli bestulen på pengar under den sexuella samvaron.

Koprofili
Från grekiskans:Kropos-avföring och fili. Sexuell tillfredställse genom att behöva äta eller låta sig smörjas in med avföring.

Mysofili
Man blir sexuellt upphetsad genom självförödmjukelse som går ut på att slicka, tugga eller på annat sätt använda smutsiga eller använda kläder eller mensbindor och tamponger.

Narratofili
Man kan endast få orgasm genom bruk av pornografiska ord eller när man berättar ponografiska historier tillsammans med sin sexuella partner.

Nekrofili
Från greksikans:nekros-död och fili. Att ha eller ha en önskan om sexuell samvaro med ett lik.

Piktofili
Orgasmen är avhängig av att man ser på porr.

Somnofili
Orgasm och upphetsning kommer endast genom att överraska en sovande person med erotiska närmanden och smekningar, inklusive munsex men utan bruk av våld eller tvång.

Symforofili
Man får orgasm genom att ischensätta en större katastrof- till exempel en trafikolycka och se på när den inträffar.

 

Källa:artikel av John Money.