Sexuella läggningar- Lesbisk, homo, gay etc.

Vilka sexuella läggningar finns det?
Heterosexualitet är när man gillar någon av det motsatta könet. Tjej som tänder sexuellt på en kille, kille som tänder sexuellt på en tjej
Homosexualitet är
känslomässig och sexuell dragning till personer av det egna könet. Kille tänder på kille och tjej tänder på tjej. Lesbisk, homo, gay etc.
Bisexualitet: är att man blir sexuellt attraherad av båda könen. Som tjej tänder man alltså både killar och tjejer och som kille tänder man både killar och tjejer
Denna ”läggning” hamnar oftas i skymundan, har jag läst. Detta beror på att forskare är oense om bisexualitet ska räknas som en egen läggning eller är en blandning mellan homosexualitet och heterosexualitet. Bisexuella upplever också att de inte riktigt passar in varken i heterosamhället eller homosamhället.

Det finns två modeller av bisexualitet, den parallella och den seriella. Den parallella är inte helt oproblematisk om personen vill ha sex samtidigt med båda könen. Det kan upplevas som otrohet från ett eller båda håll. Ofta smyger han/hon med sin otrohet, precis som det kan vara i både hetero- och homosexuella förhållanden.

Den seriella bisexualiteten är både vanligast och mest accepterad. Oftast är man heterosexuellt gift ett antal år, får barn, skiljer sig och väljer en partner av samma kön nästa gång. Bland kvinnor är detta mönster inte ovanligt. Kvinnors kärlek till kvinnor är heller inte så stigmatiserat som mäns kärlek till män. Det händer givetvis också att gifta män med barn skiljer sig och övergår till ett liv med en annan man.
Här följer ett utdrag om bisexualitet jag hittade på nätet:
”Bisexuella kvinnor och män är en relativt dold grupp i vårt samhälle och sexologerna negligerar dem i allmänhet som en särskild kategori. Många sexologer sägs ha sagt att är man hetero- eller homo så är man egentligen bisexuell.Enligt en undersökning om bisexuella i USA skulle det finnas 25 miljoner gifta par varav den ena eller båda parter var bisexuella.
Är alla människor bisexuella?
Kinsey formulerade sexualiteten i en 7-gradig skala från 0 till 6, där 0 står för helt heterosexuell, 6 för helt homosexuell och mellangrupperna 1 till 5 står för olika varianter av bisexualitet
(mer
eller mindre hetero-/homosexuell).
Själv anser jag att alla människor är bisexuella och har en potential att tända sexuellt på bägge kön. Det betyder inte att man i handling uttrycker sig sexuellt. Det kan stanna vid sexuella fantasier och drömmar.
En kvinna i rapporten om Kvinnors sexuella fantasier (1992) skrev: Jag lever i ett urdåligt äktenskap. Vi har tre halvvuxna barn.
Ofta flyr jag in i fantasin. För att uthärda de enstaka samlag jag har med min man tar jag till fantasin. Jag fantiserar att jag är tillsammans med en stark erotisk kvinna i min egen ålder. Hon har en stor härlig mun och sensuella läppar. Hon kommer till mig, omfamnar mig, kysser mig. Jag följer med i känslan och smeker hennes ansikte, skuldror och bröst. Ibland kan jag stanna där i fantasin. Det är liksom ett förspel som jag spelar upp flera gånger. Det gör mig glad – Ibland går jag vidare i fantasin med henne. Vi lägger oss i en säng med rena, vackert mönstrade lakan. Vi är helt nakna. Vi skrattar och njuter av att se på varandra. Vi blir också sexuellt upphetsade och smeker varandra över hela kroppen. Vi förenas i djupa innerliga kyssar och smeker klitoris till orgasm. Jag mår alltid bra efter fantasin. Den ger mig energi.
Sexualitetens riktning ett val

Många forskare anser att sexualitetens riktning är ett val. Sexualiteten är inte statisk den kan variera under ett livsförlopp. Bisexualiteten kan då ses som en samexistens av heterosexualitet och homosexualitet, som en positiv integrering av homosexuell och heterosexuell identitet mot en dualistisk sexuell orientering. Ett bisexuellt levnadssätt kan givetvis innebära en identitets-konflikt, en vilsenhet som markerar ett övergångsstadium mot en homosexuell orientering. Många homosexuella anser att bisexuella är fega. De är egentligen homosexuella men vågar
inte visa det. De kan också upplevas som ett hot mot både heterosexuella och homosexuella – de har en fot i varje grupp.
Två modeller för bisexualitet

Två modeller är den parallella och den seriella. Den parallella är inte helt oproblematisk om personen vill ha sex samtidigt med båda kön. Det kan upplevas som otrohet från ett eller båda håll. Ofta smyger han/hon med sin otrohet, precis som det kan vara i både hetero- och homosexuella förhållanden. Den seriella bisexualiteten är både vanligast och mest accepterad. Oftast är man heterosexuellt gift ett antal år, får barn, skiljer sig och väljer en partner av samma kön nästa gång. Bland kvinnor är detta mönster inte ovanligt. Kvinnors kärlek till kvinnor är heller inte så stigmatiserat som mäns kärlek till män. Det händer givetvis också att gifta män med barn skiljer sig och övergår till ett liv med en annan man.

Bisexualitet och psykoterapi

Personligen har jag haft flera par i psykoterapi, där den ena parten öppet medgivit sin bisexualitet och önskan att förverkliga den. Om förhållandet mellan makarna för övrigt varit gott har den icke-bisexuella kunnat visa fördragsamhet och lämna maken/makan frihet att periodiskt välja en samkönad partner på vilkor att han/hon skyddar sig från könssjukdom och graviditet. För att rädda äktenskapet, inte blott för barnen utan för kärleken till varandra, blir båda makarna
tvungna att göra eftergifter i äganderätten till varandra.

Som många andra sexologer och feminister anser jag att sexualiteten inte endast är biologiskt betingad utan ofta ett personligt val främst av person mer än av kön.

Maj-Briht Bergström-Walan

Leg. psykolog, sexolog

Leg. barnmorska
Transsexualitet
är ett tillstånd som kännetecknas av en motsättning mellan individens biologiska kön och den av individen upplevda könsidentiteten, ”jag är en kvinna instängd i en mans kropp”, varvid ett s.k. könsbyte oftast ses som den enda lösningen på identitetskonflikten.
Transsexuella upplever psykiskt och socialt sedan tidig barndom att de tillhör det motsatta könet, dvs motsatt hans eller hennes kroppsliga kön. Det får för individen mycket besvärliga följder: oftast en svår och olycklig uppväxt; svårigheter med det sociala livet på arbetsplatsen eller med grannar; oförmåga att bilda familj och skaffa barn.
De flesta transsexuella har inget minne av att de någonsin varit något annat kön än det de upplever sig vara. Detta innebär att man vanligtvis beskriver transsexualism som ett ”naturens misstag”. Även om det skulle finnas psykologiska delförklaringar i vissa fall, visar erfarenheten att om man är transsexuell, så är man det hela livet. Att växa upp i en könsidentitet som inte stämmer överens med vad ens föräldrar, jämnåriga och andra viktiga personer, t.ex. lärare anser, är mycket smärtsamt och traumatiskt.
Ofta hamnar en transsexuell förr eller senare i den situationen att han eller hon börjar hata sina könsorgan. Puberteten, som för många blir en spännande och förväntansfull utveckling både kroppsligen och psykologiskt/socialt, blir för en transsexuell en mycket smärtsam och hemsk upplevelse. Kroppen utvecklas på fel sätt för en transsexuell: pojkar får skägg, kroppsbehåring, kraftigare muskler och en förgrovning av rösten. Flickor får mjukare kroppsformer, bröst och menstruation. Det är för transsexuella en mycket svår period i livet, eftersom de får uppleva hur kroppen utvecklas till fel kön.
Till detta kommer att man tvingas åse hur de jämnåriga börjar svärma för varandra och inleda förälskelser. Detta är transsexuella givetvis utestängda från, såvitt de inte kan uthärda det genom att leva homosexuellt, vilket för de flesta transsexuella innebär en självförnekelse. Den transsexuelles livssträvan går ut på att ändra sin könsroll genom att få sin kropp korrigerad. På så sätt kan en transsexuell få en andra chans i livet och etablera kärleksrelationer som alla andra. Vad de transsexuella strävar efter är att kropp och själ ska stämma överens.
Transvetitism

Transvestiter klär sig i det motsatta könets kläder, vissa i bara underkläder, andra komplett. Den egentliga orsaken är okänd, men startar tidigt, oftast innan puberteten. Man klär sig i andra könets kläder för att man av olika anledningar vill vara som det andra könet, spela en roll. De som vill leva i denna roll på heltid kallas transgender, medan det kallas transvestit om det sker mer sällan.
Masochism[-Si´sm eller -ki´sm], benägenhet att utsätta sig för skymfande behandling, att vara martyr; särskilt ett tvångsmässigt behov att bli förnedrad, att underkasta sig eller att låta sig utsättas för fysisk och psykisk smärta, ofta i ett ritualiserat sexuellt scenario, för att nå sexuell upphetsning och orgasm.
Det finns s/m klubbar för sånt här.
Fetischism

i psykiatrin är fetischism en beteckning för en företeelse som yttrar sig i att den sexuella åtrån riktar sig mot speciella föremål, istället för mot själva personen.

Man kan känna en stark dragning till exempel skor, fötter etc. Arbetade som telefonvärdinna en gång i tiden och det ringde ofta killar/män som hade en viss dragning åt fetiscism. En gillade att kvinnan var iklädd dykarutrustning, en annan tände på att kvinnan gick på kryckor. är det att vara fetisct??
Exhibitionism
är ett starkt behov att visa upp sig. I nöjeslivet, på scen etc. Visar man upp sig själva så är det ju ingen fara för andra om det inte är så att man bottlar sig för icke frivilliga personenr, då blir det ju något sjukt. Då utsätter man ju andra för en obehaglig upplevelse och då blir exhibiotism fel.
Källa: Tidningen Cupido Zero från 1989 samt egna noteringar här och där.
Edit this page

Comments are closed.