Råd till kvinnor om underlivsbesvär

Alla kvinnor har flytningar. Tack och lov, får man säga. De är nämligen en förutsättning för att slemhinnan ska må bra och hjälper till att skapa en unik miljö som motverkar infektioner.

Så länge flytningen är normal brukar den inte störa. Beroende på var i menscykeln du befinner dig, har flytningen olika karaktär. Vid ägglossning är den genomskinlig, lite elastisk och ibland mycket riklig för att spermierna lättare ska kunna ta sig fram till ägget. Närmare mens förlorar den både spänst och genomskinlighet och blir lite vitaktig. Men den har alltid en svagt syrlig lukt, som filmjölk ungefär.

När är flytningen onormal

Om slidans miljö förändras blir det lättare för en infektion att få fäste. Det här drabbar praktiskt taget alla kvinnor någon gång i livet. En infektion märks nästan alltid först på att flytningen blir onormal på något sätt: den ökar starkt, luktar illa, blir blodblandad eller ger klåda eller en brännande känsla. Infektionerna kan orsakas av bakterier, virus eller jästsvampar. En del överförs sexuellt, andra inte. Exakt vilken typ av infektion du har, fastställer man genom att ta prov på flytningen och undersöka slemhinnorna. Om du inte har något fast sexuellt förhållande, är det speciellt viktigt att du låter undersöka dig om flytningen förändras. har du otur kan den ha orsakats av klamydia.

Klamydia

Klamydia är en av sveriges vanligaste könssjukdomar och orsakas av en bakterie. Oftast har man inga symptom alls, ibland får man flytningar, mellanblödningar eller sveda när man kissar. Klamydia behandlas med antibiotika. Obehandlad klamydia kan leda till äggledarinflammation.

Mer om flytningar- om det luktar illa
Om flytningen luktar illa kan det bero på en obalans mellan de olika bakterierna som normalt finns i slidan. Oftast är det mjölksyrebakterier som saknas. Detta kallas bakteriell vaginos, och forskarna vet ännu inte varför det uppträder. Lukten kan påminna om rutten fisk och är som mest påtaglig efter samlag eller kring mens. Bakteriell vaginos är vanligast från 30-årsåldern och kan behandlas med en speciell typ av antibiotika. Illaluktande flytningar är också ett av flera tecken på en infektion som kallas trikomonas.

Trikomonas

Trikomonas är en mikroorganism (flagellat)som kan ge illaluktande, luftbubbliga flytningar och ibland svullnad, klåda och sveda i underlivet, men som också kan vara helt symptomlös. Trikomonas behandlas med antibiotika och är idag en ovanlig sjukdom.

Mer om flytningar- om det kliar
Om du har flytningar och samtidigt klåda kan det vara en ofarlig jästsvampsinfektion: antalet jästsvampar i slidan har av någon anledning blivit för stort. Hälften av alla kvinnor får jästsvampinfektion någon gång under livet. Ibland uppträder den när man äter antibiotika. Antibiotikan dödar även nyttiga bakterier, och då blir det fritt fram för jästsvamparna att växa till och ställa till med besvär. Om du är gravid eller har diabetes är det lättare att drabbas. Infektionen överförs däemot inte sexuellt. Symtomen är

irriation
torrhetskänsla
klåda
luktlös,vit, grynig flytning

Om du misstänker att du fått en jästsvampinfektion uppsök då din läkare/gynekolog. Infektionen går att behandla på några dagar och den påverkar inte din förmåga att få barn. Om du känner igen symtomen kan du själv behandla med receptfria läkemedel. På apoteket finns både kräm och slidpiller (vagitorier).
Mer om flytningar- om klådan aldrig tycks försvinna
Man har hamnat i en ond cirkel med sin klåda. Man tvättar sig oftare vilekt inte förbättrar situationen. Med överdrivet tvättande torkar man ut huden och uttorkad hud kliar ännu mer. Sprickor kan uppstå. det kan tom bli eksem. Problemet beror på att huden och de torra slemhinnorna inte får vara ifred mer än korta stunder. Många blir bättre om de tvättar sig med en barnolja eller en fet tvättkräm istället för tvål och vatten. Ta del av dessa råd:

Överdriv inte hygienen. Tvätta dig högst 1-2 gånger/dag. Duscha aldrig upp i slidan eftersom det kan ändra slidans naturligt låga ph-värde och gynna bakterietillväxten.
Har du flytningar, smärta eller svampinfektion, använd inte tampong.
Om balansen i slidan tillfälligt har rubbats kan preparat som innehåller mjölksyra minska obalansen.
Om slemhinnan smärtar
En smärta som känns som eld är signalementet för de problem som kallas för Vulvavestibulit.
Det kan göra så ont att det inte går att föra in en tampong eller genomföra ett samlag.

Det är oklart vad som orsakar symtomen, men delvis beror det på att slemhinnan är mycket tunn. Detta har oftast förrvärrats av p-piller. P-piller tunnar nämligen ut slemhinnorna, även om de flesta kvinnor inte mrker av det. Många lider svårt av denna sjukdom. Det är därför viktigt att du söker läkare om du får problem.

Man trodde tidigare att smärtan kunde ha psykiska orsaker. Numera söker man orsaken inom andra områden: man har t ex upptäckt att upprepade behandlingar med olika krämer är vanligt hos dem som drabbats. Hittills har Vulvavetsibulit oftast behandlats genom att man opererar bort den skadade delen av slemhinnan, men nya behandlingsmetoder är på väg.

Källa:Apotekets råd om Livet och underlivet