Kärleksmedel / Afrodiaska

Ordet har en antydan av exotisk och österländsk mystik över sig. Indiska härskare från förr tonar fram på näthinnan. Frasande silkeskappor, rökelse och lättklädda haremsdamer med klirrande smycken och djupa navlar. Klart att lusten till att läska gommen med pulveriserat noshorn eller färsktappat ormblod tränger sig på.

Det är långt från den orientaliska älskaren till förra århundradets vadmalsklädda allmoge, med våra förfäder/mödrar hade minsann också sina metoder för att väcka lust och kärlek, även om de kanske inte var så exotiska.

Hjortsvamp

är något männen försökte få tag på. Ryktet ville berätta att det var ett pulver man skulle hälla i flickornas sodavatten, så att de blev helt som helt galna och kastade av sig kläderna på stället. Pojkarna kunde däremot bli sjuka om de smakade.

Medlet såldes länge på Holte apotek. Medlet kallas även för elaphomyces granulatus. Svampen kallas också ibland för ”tjurkulor”. Det var svampens underjordiska runda delar som fångade de lystnas intresse. En kvacksalvare i Holstebro gav det i hemlighet utblandat i snaps till sina kvinnliga patienter. Medlet blev, liksom många andra kärleksmedel, också använda av veterinärer. Det kokades i öl eller rullades in i kålblad och gavs till kor, som inte visade intresse för tjurar.

Gökärt

är ett annat kärleksmedel som även kallas för hundtestiklar, fans sten, smekört, prästkuk etc. Gökärten har två underjordiska rotknölar, vilket liknar ett par testiklar, borsett från färgerna då. Den ena är ljus den andra mörk. Den vissna knölen dämpade lusten medans den andra ökade densamma.

Om man vill öka sin lust kan man tydligen äta en blandning av senap, ingefära och krusmynta. Rädisor och sparris ökar potensen. Ett populärt 1500-tals medel är en mix av krossat linfrö blandat med honung och peppar. Vitlök med fågeltungor är nog lite vanskligare att inföskaffa.

Källa: Barnet i folktron av Carl-Herman Tillhagen

Länkar:

De olika sexdrogerna och afrodisiakumen– Lista från a-ö

Afrodiaska

Recept på afrodisiakum

Läs om Afrodisiaka i Amelia